środa, 26 października 2011

"Brownie"



Składniki:

300 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70%)(Wedel)
225 g masła
3 całe jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka brązowego cukru
2/3 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli





Wykonanie:

  • 1/3 ilości czekolady ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy do lodówki.
    Resztę czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w rondelku razem z posiekanym na kawałki masłem, na małym ogniu. Pilnujemy żeby nie zagotować masy, gdy całość się rozpuści odstawiamy
  • Jajka ubijamy na puszysto z wanilią i cukrem.
  • Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladową i razem przez chwilkę miksujemy na wolnych obrotach.
  • Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
  • Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę i sól, całość delikatnie mieszamy trzepaczką
  • Przekładamy do przygotowanej formy.
  • Posypujemy startą czekoladą z lodówki.
  • Pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty