Dziś wyjątkowo inspiracje kulinarne. Przepis autorski, skonsumowany ze smakiem:) Połączenie waniliowego nadzienia z wiśniową konfiturą, a wszystko ukryte w drożdżowym cieście.
Składniki, około 18 drożdżówek:
Ciasto:
Ciasto:
• 60 ml ciepłego mleka
• 25g świeżych drożdży
• 25g świeżych drożdży
• 500 g mąki pszennej tortowej, przesianej
• 60 g cukru
• 1 łyżeczka soli
• 5 jajek
• 350 g masła, miękkiego
• 60 g cukru
• 1 łyżeczka soli
• 5 jajek
• 350 g masła, miękkiego
Nadziewanko:
• 1 budyń waniliowy
• 400 ml mleka
• konfitura wiśniowa (może być inna:)
Lukier z cytrynową nutką:
• 3/4 szklanki cukru pudru
• około 3-4 łyżek wody
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• około 3-4 łyżek wody
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• ciut startej skórki z cytryny
oraz:
• 1 jajko, roztrzepane
• 1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
• drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki. Całość wymieszać pozostawić na 10 min.
• do michy wsypujemy przesianą mąkę, cukier,sól, doń wbijamy jaja i roztopiony tłuszcz, a następnie wlewamy drożdże. Całość miksujemy na wolnych obrotach- siłą mięśni wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 - 2 godziny niech sobie rośnie. W razie gdyby było za rzadkie dosypujemy mąki
• robimy budyń tak jak zaleca producent, pamiętając by dać o ok. pół szklanki mniej mleka, po to by finalnie budyń był gęściejszy
• wyrabiamy ciasto na stolnicy posypanej mąką do grubości ok 7 mm:), następnie wycinamy kwadraty o boku ok. 8 cm
• na wycięte kwadraciki nakładamy masę budyniową następnie na bokach po małej łyżeczce konfitury. Składamy wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie je zlepiając.
• nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni
• przed włożeniem do piekarnika pamiętajmy żeby pokryć (pędzelkiem) wszystkie drożdżówy roztrzepanym jajkiem
• pieczemy aż buły się zarumienią, a cała przestrzeń utonie w pysznym drożdżowym zapachu
• kiedy drożdżówki wystygną malujemy ja przyrządzonym lukrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz