Składniki:
300 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70%)(Wedel)
225 g masła
3 całe jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka brązowego cukru
2/3 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
- 1/3 ilości czekolady ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy do lodówki.
Resztę czekolady łamiemy na kostki i rozpuszczamy w rondelku razem z posiekanym na kawałki masłem, na małym ogniu. Pilnujemy żeby nie zagotować masy, gdy całość się rozpuści odstawiamy - Jajka ubijamy na puszysto z wanilią i cukrem.
- Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladową i razem przez chwilkę miksujemy na wolnych obrotach.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
- Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę i sól, całość delikatnie mieszamy trzepaczką
- Przekładamy do przygotowanej formy.
- Posypujemy startą czekoladą z lodówki.
- Pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz